Webáruházaknak kötelező lesz a Magyar Posta (MPL) feltüntetése

A magyar kormány által bevezetett új 335/2012. (XII. 4.) Korm. rendelet értelmében a webáruház tulajdonosának 2024. március 28-tól kötelezően fel kell kínálniuk a Magyar Posta (MPL) kézbesítési szolgáltatását, amennyiben az MPL vállalja a csomagok szállítását.

Részletes információ a szállítás alól kizárt árukról: Kattints ide

Frissítés: MPL regisztráció esetén az ÁSZF-ben foglalt maximális árak meg lesznek szabva, viszont alacsonyabb árat megadhat a webáruház üzemeltetője.

Fontos kiemelni, hogy a webáruházaknak nem szükséges külön regisztrálni, illetve szerződést kötniük a Magyar Postával!

A Magyar Postával folytatott beszélgetésünk alapján tájékoztattak bennünket arról, hogy a WooCommerce-el kompatibilis MPL bővítményt minden szerződött ügyfél számára elérhetővé teszik.

 

335/2012. (XII. 4.) Kormányrendelettel összefüggő változtatások

A 335/2012. (XII. 4.) Korm. rendelet aktualizálása értelmében a magyarországi webáruházak számára bevezetett változások a következők:

 

Kötelező szolgáltatásként való felkínálás

A webáruházaknak nem kötelező kizárólag a Magyar Posta (MPL) csomagküldési lehetőségét felkínálniuk, gond nélkül együttműködhetnek más kézbesítő futárszolgálatokkal is viszont mint opciót elérhetővé kell tenni a webáruházban.

 

Szerződés és regisztráció:

Továbbiakban sem lesz kötelező a regisztráció és a szerződéskötés sem a Magyar Posta Zrt.-vel, viszont eltérő árak fognak vonatkozni azokra a webáruház tulajdonosokra, akik nem regisztráltak, regisztráltak, vagy szerződést kötöttek az MPL-el.

Regisztrációs link: Regisztráció

Amennyiben valakinek nincs szerződése az ügyfelek által rendelt termékeket nem fogja a posta az üzletben/telephelyen felvenni, azokat az eladónak kell a postára vinnie és ott feladni. A Magyar Posta Zrt. a szerződött üzleti partnerek számára további szolgáltatásokat kínál kedvező áron. Az érdeklődő vállalkozások a megadott linken keresztül érdeklődhetnek náluk további részletekért ide kattintva .

 A társaság együttműködik a népszerű webshop platformokkal az integráció érdekében (pl.: WooCommerce, UNAS, Shoprenter, Shopify, Magento, Shoptet), de hangsúlyozza, hogy az egyes vállalkozásoknak kell gondoskodniuk a megfelelésről. 

Árak

Nem regisztrált webáruház tulajdonosoknak

A szállítási díjak a magánszemélyek részére kínált árakkal megegyeznek, és az értékesítők saját döntésük alapján határozhatják meg a webshopban feltüntetett szállítási költségeket.

Regisztrált webáruház tulajdonosoknak

A Magyar Posta Zrt. szerint a webshop tulajdonosok számára, akik regisztráltak, de nem kötnek szerződést, maximális árakat határoznak meg. Részletekért kattints ide:

  • Csomagautomatába, Posta Pontra vagy postára kézbesítve: bruttó 990 Ft/db.
  • Háznál történő kézbesítés esetén: 0-10 kg-ig bruttó 1990 Ft/db.
  • Háznál történő kézbesítés esetén: 10-20 kg-ig bruttó 2990 Ft/db.
  • Háznál történő kézbesítés esetén: 20-40 kg-ig bruttó 5990 Ft/db.

Részletesen megtekinthető az alábbi postai ÁSZF linkben itt.

Szerződéssel rendelkező ügyfeleknek

A szállítási árakat személyre szabottan határozzák meg, amely általában előnyösebb feltételeket jelenthet az ügyfél számára.

Magyar Postával való beszélgetésünk során tájékoztattak, hogy a WooCommerce-el kompatibilis MPL plugin-t minden szerződéssel rendelkező ügyfél számára elérhetővé teszik.

Amennyiben valaki további információt szeretne olvasni, azt a következő linken teheti meg, amelyet az MPL küldött számunkra: kattints ide

MPL-el való kapcsolatfelvétel az alábbi linken, vagy e-mail címen keresztül érhető el:

Kérjen árajánlatot webáruháza elkészítéséhez, karbantartásához, vagy MPL plugin integráláshoz.

Mit is jelent ez a webáruházak számára?

Az elmúlt napokban alaposan beleástuk magunkat a témába, hogy tisztázzuk ezt a kérdést. Közösségi platformokon számos téves információval találkoztunk:

  • Téves megállapítás, hogy drágább lesz az MPL (csomagfelvételért és egyéb kiegészítő szolgáltatásért kérhetnek plusz összeget), mint a fentebb megadott fix árak. Ez azért helytelen, mert nekik is a saját általános szerződési feltételekhez kell magukat tartaniuk. Amennyiben nem ez a helyzet bárki fordulhat a fogyasztóvédelemhez.
  • Fentebb is írtuk, a regisztráció sem kötelező, a szerződéskötés a vállalkozó döntésére van bízva.
  • Nagyon sok találgatást láttunk a büntetéssel kapcsolatban is, amennyiben valaki nem követi a kormányrendeletet. Az igaz, hogy nem szerepel névlegesen magában a rendeletben, de hivatkozások alapján a Posta ÁSZF-re utal, ami pedig a fogyasztóvédelemre. Felvettük a kapcsolatot velük, amint választ kapunk ezzel kapcsolatban, frissíteni fogjuk a cikkünket. Egy biztos, valamilyen büntetéssel lehet számolni, ha valaki nem tünteti fel az oldalán az MPL-t mint szállítási opció.

Milyen hatással lesz a 335/2012. (XII. 4.) Korm. rendelet a webáruházakra?

Szerződéssel nem rendelkező vállalkozások számára valóban kihívást jelenthet naponta a postára járni és sorban állni néhány csomaggal. A jelentős megrendelésmennyiséget kezelő webáruházak számára előnyösebb szerződést kötni, mivel ebben az esetben igényelhetjük, hogy a megadott címen vegyék fel a csomagjainkat.

Alternatív megoldások a kötelező MPL szállítási feltételekhez

Az MPL Általános Szerződési Feltételei nem tartalmaznak konkrét utalást arra, hogy a webáruházaknak milyen szállítási határidőt kell garantálniuk a ügyfeleik számára. Amennyiben előnyben szeretné részesíteni, hogy a vásárlók egy másik futárszolgálatot részesítsenek előnyben:

  • Megadhat hosszabb szállítási időt.
  • Magasabb minimális rendelési összeget az MPL-t választó ügyfelek számára.

Cikkünket folyamatosan frissítjük, hogy naprakész információval lássuk el a látogatóinkat..

Ha tetszett cikkünk osszátok meg és kövessetek minket a Facebook-on hasonló tartalmakért!